COŚ NA ZĄB, DOMOWA PIEKARNIA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO FRANCUSKU, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, VEGAN, WEGE

Bagietka francuska

4 listopada 2016

Nie ma nic lepszego w świecie niż zapach świeżo pieczonego chleba o poranku! Albo bagietki 🙂 Żadne tam desery, czy gulasze… Najbardziej hipnotyzujący jest zapach przypieczonej, złocistej skórki i ten miękki i puszysty środek… Do takiego rarytasu nie trzeba wiele… Wystarczy szklanka mleka… Dosłownie 🙂 Dziś obudziłam moją rodzinę takim właśnie zapachem… Pieczona bagietka to wyśmienity początek dnia… Wstałam zrobiłam trzy sztuki, dwóch już nie ma (jedną ja zjadłam, drugą pochłonął mąż) jedna się ostała… Ciekawe na jak długo?


Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (NIE GORĄCEJ!)
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 3 łyżeczki soli
– olej do wysmarowania miski

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Mąkę przesiać. Drożdże wsypać do wody, zamieszać i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodać sól i wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką, postawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić (trzeba pozbyć się powietrza z ciasta). Ponownie przełożyć do miski, przykryć i odczekać godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części, uformować rulony, posypać mąką i ponacinać wierzch. Poczekać około 30 minut aż podrosną. Wstawić do piekanika i piec około 20 minut (aż zrumieną się na zloty kolor).

 

20161103-DSC_0269-2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj