DESERY, DROŻDŻOWE, MUFFINY I BABECZKI, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, WEGE

Babeczki z nutellą i orzechami „TWIST”

1 lutego 2018

Babeczki z nutellą i orzechami „TWIST”  to przepis skierowany do wszystkich tych, którzy kochają ciasto drożdżowe: bułeczki, rogaliki, chałki…  W babeczkach tych wykorzystałam przepis na klasyczne ciasto drożdżowe jakie już wcześniej robiłam do ROGALIKÓW, tyle tylko, że skoro jest to przepis słodki dodałam mniej soli. Ciasto osłodziłam nutellą (może być oczywiście jakieś inne masło orzechowe czy czekoladowe) i dodałam posiekane orzechy. Po upieczeniu (jeszcze gorące) posmarowałam gorącym syropem cukrowym aby były pięknie błyszczące no i słodkie – przecież to deser w końcu 🙂

Składniki na ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej
– 25 g świeżych drożdży
– 100 g masła
– 250 ml mleka
– 1 jajo (w temperaturze pokojowej)
– 2 łyżeczki cukru
– szczypta soli do smaku

Składniki na syrop cukrowy:
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka wrzącej wody

Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, 300 g nutelli (niepełny słoik)

Orzechy posiekać a nutella powinna być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe ale nie GORĄCE!). Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Drożdże połączyć z 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki, cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Zaczyn powinien w tym czasie się spienić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mleko, 1 jajo, sól i zaczyn. Wszystko ze sobą połączyć. Na koniec wlewać niewielkimi porcjami masło i wyrabiać ręką przez 12 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i błyszczące. Miskę przykryć czystą ściereczką, odstawić w miejsce bez przeciągów na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić. Podzielić na dwie części. Ciasto rozwałkować na prostokątne placki o takiej samej grubości (około 3-4 mm) i wielkości. Pierwszy placek równomiernie posmarować nutellą, posypać orzechami i przykryć drugim plackiem. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na około 1 cm paski. Każdy skręcić wokół własnej osi i ułożyć w foremce (INSTRUKCJA PONIŻEJ). Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół.

Gorącą wodę połączyć z cukrem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorące babeczki posmarować gorącem syropem cukrowym. Ostawić do wystygnięcia.


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj