COŚ NA ZĄB, DESERY, OWOCE, PODWIECZOREK, ŚNIADANIE

Placuszki jogurtowe z truskawkami i wanilią

31 maja 2016

Placki jogurtowe z truskawkami i wanilią to świetna alternatywa dla nudnego śniadania. Jeśli masz dość porannych kanapek czy jajecznicy skuś się na ten przepis. Niezwykle lekkie i pachnące, swoim zapachem obudzą niejednego śpiocha. Robi się je niezwykle szybko. Poza tym zamiast truskawek możesz użyć innych, sezonowych owoców: wiśni, jagód czy chociażby bananów.

Składniki:

– 300 g jogurtu naturalnego (gęstego)
– 2 jaja (z lodówki)
– ziarna z połowy laski wanilii
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki roztopionego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– truskawki

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno. Mąkę, cukier i
proszek do pieczenia przesiać. Dodać jogurt, żółtka, ziarenka wanilii, roztopione masło i dokładnie
wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką do
połączenia wszystkich składników. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) i nakładać po 1 łyżce ciasta
na jednego placka. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione
(smażyć około 2 minut).Gdy placki podrosną ułożyć na nich po 3 połówki truskawek. Przewrócić na drugą
stronę i smażyć do zrumienienia na złoty kolor. Przed smażeniem następnej partii patelnię dobrze jest
przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Jeśli mimo teflonowej patelni, placuszki będą Wam przywierać, użyjcie odrobinę masła, oleju kokosowego
lub zwykłego oleju.
Placuszki jogurtowe z truskawkami i wanilią.

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Grażyna L 18 sierpnia 2017 at 10:27

    Wypadało by podać źródło przepisu, czyli znaną i szanowaną stronę kwestiasmaku.com
    (mimo tych niewielkich „zmian” w przepisie)

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 27 września 2017 at 11:49

      Witam serdecznie 🙂 Długo mnie tutaj nie było… 2 miesiące… Z powodów zdrowotnych nie dodawałam żadnych postów i nie mogłam Pani odpisać… Bardziej niż przepis, myślę że chodzi o samo zdjęcie. Przyznam Pani szczerą rację… Obiecuję, że to się nie powtórzy i zapraszam do komentowania 🙂
      Serdecznie pozdrawiam czytelniczkę. Dominika z zamieszaj. pl 🙂

    Skomentuj