COŚ NA ZĄB, NA IMPREZĘ, SAŁATKI

Sałatka z figami, mozzarellą i szynką parmeńską

30 stycznia 2016

Figi to zdecydowanie moje owoce. Uwielbiam ich słodki smak ale najbardziej smakują mi w wersji
wytrawnej: w sałatkach, ze słonymi serami, zapiekane, z mięsem czy wątróbką…
Dziś zrobiłam sałatkę… Lekką, chrupiącą i niezwykle elegancką… Sami zobaczcie…
Składniki:
– garść rukoli
– łyżka pestek słonecznika
– 2 figi
– połowa kulki mozzarelli
– 3 plasterki szynki parmeńskiej
– dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergin, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu
(u mnie gryczanego), szczypta soli i pieprzu

Na talerzu ułożyć rukolę, na niej pokrojone w ćwiartki figi, porwaną mozzarellę, plasterki szynki
(w całości), pestki słonecznika uprażone na suchej patelni. Całość polać dressingiem.

DSC_0184-2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj