COŚ NA ZĄB, DANIE GŁÓWNE, NA IMPREZĘ

Pizza rosso i pizza verde

25 stycznia 2016

Dziś postanowilam zrobić pizze… Ale nie jedną… 2
Jedną z pomidorami a drugą z grillowanym baklażanem… Z pomidorami to bardzo klasyczna pizza ale z
bakłażanem? Jedliście taką? Ja nie więc postanowiłam poeksperymentować… A oto efekty…

Składniki na ciasto:
– 1,5 szkl. mąki pszennej
– 20 g drożdży świeżych
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 0,5 szkl. ciepłej wody (nie gorącej aby nie zaparzyć drożdży)
– 1 łyżeczka cukru (u mnie brązowy)
– 1 łyżeczka soli morskiej

Do szklanki z ciepłą wodą dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie zaczyn połączyć z resztą mąki i pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto (około 4 minut) i
uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut.

Sos pomidorowy:
– 1 puszka lub kartonik (ok. 500 g) przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka oliwy extra vergine
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka cukru
– 1/3 łyżeczki soli
– szczypta mielonego czarnego pieprzu

W garnku podgrzać oliwę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać
przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10
minut. Ostudzić.

Dodatki do pizzy rosso:
– 4 suszone pomidory z zalewy
– 1 mozzarella
– 1 średniej wielkości pomidor
– pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
– łyżka tartego parmezanu

Pesto bazyliowe:
– liście bazylii z 1 jednej doniczki
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni
– 10 g tartego parmezanu albo grana padano
– 70 ml oliwy extra vergine
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki dobrze utrzeć w moździerzu.

Dodatki do pizzy verde:
– pół bakłażana
– pół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki
– 1 mozzarella
– kilka łyżek oliwy z oliwek
– łyżka tartego parmezanu

Bakłażana pokroić na plasterki. Posolić z obydwóch stron i poczekać 15 minut aż puści sok. Każdy
plasterek wytrzeć ręcznikiem papierowym. Po tym czasie posmarować oliwą każdy plasterek (z obu stron
oliwą) i usmażyć na patelni grillowej (po około 2 minuty z każdej strony)

Blaszkę posmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Uformować placek o średnicy około 25 cm. Wierzch posmarować
sosem pomidorowym. Na wierzch poukładać pokrojone suszone pomidory, plasterki świeżego pomidora i krążki
cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec około 5-6 minut. Po tym czasie
na wierzch wyłożyć porwaną mozzarellą i zostawić w piekarnika na około 1-2 minuty. Drugi placek
posmarować pesto, na wierzchu poukładać bakłażana, krążki czerwonej cebuli Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec około 5-6 minut. Po tym czasie na wierzch wyłożyć porwaną
mozzarellą i zostawić w piekarnika na około 1-2 minuty. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu każdej ułożyć
rukolę a całość skropić oliwą z oliwek i posypać tartym parmezanem.

omlet-0202
omlet-0212
omlet-0231-2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj